Behandeling Netelroos

Netelroos wordt door zijn specifieke uiterlijk gemakkelijk door artsen herkend. Als de aandoening eenmaal is vastgesteld, kan er onderzocht worden wat de mogelijke veroorzakers van de netelroos kunnen zijn. Als je weet wat de netelroos veroorzaakt, kun je immers maatregelen nemen, bijvoorbeeld door bepaald medicijn gebruik te staken of sommige voedingsmiddelen te laten staan. Vaak is nader onderzoek niet nodig en lossen de symptomen zich binnen één tot twee weken op.

Bij chronische netelroos is vervolgonderzoek wel aan te raden. Het kan echter wel lastig zijn om de veroorzaker op te sporen, aangezien de mogelijkheden eindeloos zijn. Daardoor zal iemand met chronische netelroos goed moeten nagaan of er iets veranderd is voordat hij of zij de netelroos opliep. Er zijn testen die de patiënt kan ondergaan, zoals een immunoglobuline bepaling of een huidtest, maar het aantal mogelijkheden om op te testen is beperkt.

Om jeuk en zwellingen te voorkomen kan een antihistaminicum worden ingenomen. Dit onderdrukt allergische reacties en zorgt ervoor dat de werking van het lichaamseigen histamine wordt gestopt. Dit middel wordt gebruikt bij allerlei allergische reacties, bijvoorbeeld bij hooikoorts of een wespensteek. De medicatie kan langdurig worden gebruikt, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt door patiënten met hooikoorts.

Verder is het verstandig om niet teveel aan de bulten te gaan krabben, hoe verleidelijk dat ook is. Door de wrijving kan nog meer irritatie ontstaan en er kunnen bovendien ontstekingen optreden. Draag geen strakke kleren en wees zuinig met water op de huid.

2 thoughts on “Behandeling Netelroos

 1. Het valt mij op dat: Nadat vorig jaar er iets in de luchtpijp schoot, in ziekenhuis niks aan allergie werd gekonstateerd na bloedonderzoek in lab,
  een jaar later bij een ander lab ineens wel een aantal allergiën eruit kwamen…
  M.a.w. wat ik bedoel ik kennellijk wordt of niet goed gekeken of men vergist zich daar wel eens, of er was (nog) geen sprake van.
  Dat lijkt me heel sterk.
  Er is sindsdien diagnose gesteld door ondermeer reumatoloog, kuren prednison gehad daarvoor en dat ging over, vocht in gewrichten voeten en handen, echter bijwerking netelroos kan ook zijn las ik van de medikaties….
  M.a.w. mensen hebben dan wel die medikaties nodig doch krijgen kennellijk veel last in gevallen van ‘netelroos’ c.q. hierop gelijkende verschijnselen.
  Voorts valt mij althans verder op dat “lichtallergie” erger werd en wordt “tegelijkertijd” met hoest en optredende “netelroos”.
  Je kan met goed fatsoen geen zonlicht meer verdragen….Ook oogproblemen (te fel) heb je last van vaak eigenlijk. M.a.w. liefst wat donker weer.
  De warmte speelt voorts zeker een rol.. C.q. vocht.
  Tot zover even.

 2. In het voorjaar altijd een lichte periode ,,binnen been tot knie ,nu na resizen hele lichaam vol na 7 dagen nog geen op lossing,,,word er gek van !!!

Comments are closed.