Netelroos Symptomen

Netelroos kan snel de kop op steken en veroorzaakt vaak een sterk jeukende uitslag op de huid. Als eerste ontstaan er rode vlekken op de huid, die veranderen in gezwollen, bleke vlekken. De verschillende kleine plekjes kunnen in elkaar overlopen, zodat er grotere plekken ontstaan. De uitslag heeft wel wat weg van de bultjes die men krijgt na een brandnetel te hebben aangeraakt. Netelroos kan even snel verdwijnen als dat het ontstaat. Typerend is dat de bultjes vervolgens ergens anders op het lichaam kunnen terug keren.

Netelroos is niet besmettelijk, omdat het een allergische reactie betreft. Hierdoor ontstaat een vochtophoping (oedeem) in de bovenste laag van de huid. De kleine haarvaatjes zetten uit (de rode fase), waarna er vocht weglekt en in de weefsels terecht komt (bleke fase). Zo’n plek heeft verschillende benamingen, zoals urtica, bladder of kwaddel. De plekken kunnen opstaan over het hele lichaam, zowel op armen en benen als op de romp en het gezicht.

Netelroos kan erg jeuken en het is vervelend dat de bulten zo goed zichtbaar zijn, maar de aandoening is meestal niet ernstig. De jeukende bulten trekken vaak na enkele uren of dagen al weg. In 80 procent van de gevallen verdwijnt de netelroos binnen enkele weken en komt daarna nooit meer terug. Na het herstel is er niets meer van de netelroos te zien. Als de klachten langer dan zes weken aanblijven, is er sprake van chronische netelroos. Het is dan raadzaam om een arts te raadplegen.