Soorten Netelroos

Urticaria

UrticariaEr zijn verschillende soorten netelroos, allemaal met hun eigen oorzaak.

Eén van de boosdoeners is krassen over de huid. Deze vorm van netelroos heet urticaria factitia, ook wel dermografisme genoemd. Als er op de huid gedrukt of gewreven word, ontstaan er jeukende bobbels op precies de plekken waar deze is aangeraakt. Rondom deze streep ontstaat een rode kleur. Na één tot enkele uren verdwijnt deze jeuk weer.

Deze vorm van netelroos komt bij ongeveer drie procent van de bevolking voor en is meestal tijdelijk. Opvallend is dat urticaria vaker voorkomt bij mensen die atopisch zijn. Dat wil zeggen dat ze ook aanleg hebben om hooikoorts, atopisch eczeem of astma te ontwikkelen.

Koude Netelroos

Er is ook een vorm van netelroos waarbij mensen slecht tegen de kou kunnen, dit heet koude netelroos. Deze vorm is vrij zeldzaam. Als het lichaam wordt blootgesteld aan kou, dan komt er netelroos op de huid. Dit kan getest worden met ijsblokjes. Door deze een poosje tegen het lichaam te houden, kan je zien of er sprake is van netelroos. In zeer heftige reactie, kunnen mensen met deze vorm van netelroos ook last krijgen van hartkloppingen, bewustzijnsverlies, opvliegers of hoofdpijn.

Acute en Chronische Netelroos

Sommige soorten netelroos zijn juist afhankelijk van de periode wanneer ze ontstaan. Zo is er acute netelroos, welke spontaan begint zonder duidelijke oorzaak. Na zes weken houdt deze vorm net zo plotseling weer op. Als het langer dan zes weken duurt, is er sprake van chronische netelroos. Het komt vaak voor dat de netelroos hierbij in een periode langer dan een jaar meerdere malen terugkomt.